Zupa szczawiowa jak u mamy

Uwielbiam takie dary 🙂

Koleżanka przyniosła mi szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie 🙂

Składniki:

szczaw

jajka ugotowane na twardo

2 skrzydełka z kurczaka

1 marchewka

1 pietruszka

mały kawałek selera

sól

pieprz

śmietana 18%

mąka

W garnku z wodą gotuję wywar z kurczaka i warzyw. Gdy kurczak i warzywa oddadzą swój smak, solę wywar. Dodaję umyty, posiekany drobno szczaw, gotuję przez 3 minuty.

W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem.

Pyyyycha.

 

szczaw

szczaw2

szczaw3

szczaw4