Zupa botwinkowa z ziemniakami

W tak upalne dni oczywiście chłodnik, ale gdy chłodnika mam już dość kombinuję inaczej 😉

Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

pęczek botwiny

6 ziemniaków

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

1 skrzydełko z kurczaka

sól

pieprz

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka mąki

 

Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję seler w kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę.

Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem.

W kubku umieszczam śmietanę, dodaję mąkę, wodę – mieszam. Dolewam do gotującej się zupy. Gotuję jeszcze przez 2-3 godziny.

Mąż mówił, że pycha 😉

zuba botwinkowa2

zupa botwinkowa1