Zapiekanki na bogato

Pora się przyznać. Zgrzeszyłam. Wciąż powtarzam sobie – będę się odchudzać, będę dbać o siebie – od poniedziałku. Wciąż jednak nie ustaliłam od którego. I tak mijają tygodnie a gdy przychodzi weekend znikam z głową w lodówce i mnóstwem pomysłów na coś dobrego.

I tak dzisiaj to dobro zaserwowałam swoim bliskim i sama nie mogłam się mu oprzeć.

Składniki:

kilka bagietek (ja miałam 4 bagietki czyli aż 8 zapiekanek)

500 g pieczarek

1 cebula

pół puszki kukurydzy

kilka marynowanych papryk czerwonych

kilka pomidorków koktajlowych

czarne oliwki

ser żółty – gouda

ser mozarella kulka

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

olej

rukola

Z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku, szczypty soli i szczypty świeżo zmielonego pieprzu – robię sos.

Bagietki kroję na pół, smaruję powstałym sosem.

Na patelnię wlewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażam, dodaje pieczarki, odrobinę solę. Gdy pieczarki się podduszą przekładam je wraz z cebulką na durszlak, by pozbyć się nadmiaru oleju i wody, którą wypuściły.

Na bagietkę posmarowaną sosem czosnkowym nakładam starty na tarce ser gouda na niego pieczarki, a na nie kukurydzę, pomidorki, pokrojone oliwki i paprykę marynowaną. Na wierzch układam plastry mozarelli.

Zapiekam w piekarniku. 180 stopni 15 minut.

Na wierz dodałam kilka listków rukoli, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze.

Ale smak mmmm fenomenalny 🙂

 

zapiekanki_male