Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami

Zabierzcie weekend, zabierzcie ten wolny czas, bo d**** rośnie przez takie smakowitości.

Weekend to czas kiedy mam więcej siły, możliwości. Siedzę, jak osiołek w kuchni i ciągle wymyślam coś nowego. A że tarta takim szybkim deserem jest to machnęłam 😉

 

Składniki na ciasto:

130 g zimnego masła

175 g mąki pszennej

35 ml zimnego mleka

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

Masło z mąką siekamy nożem – na stolnicy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, wykładamy ciastem formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia (przykrywamy także boki tarty) i wysypujemy na środek fasolę jaś, lub ryż. Nie chcemy żeby ciasto urosło na środku, dlatego je obciążamy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

 

Masa serowa:

250 g sera białego półtłustego

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki galaretki winogronowej, lub agrestowej

2 łyżeczki żelatyny

Śmietankę i ser miksujemy tak by powstała jednolita masa. Dodajemy cukier puder. W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę – wlewamy do masy serowej – miksujemy.

Wykładamy tężejącą masę na tartę.

 

5 gruszek obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne. Wrzuciłam je na patelnię, dodałam 1 łyżkę cukru i smażyłam gruszki około 15 minut.

Wyłożyłam gruszki na masę serową. Częściowo się zatopiły 😉

 

5 kostek czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Polałam tarte czekoladą.

Mąż mówi, że pycha 😉

 

tarta z gruszkami

tarta z gruszkami1

tarta z gruszkami2

tarta z gruszkami3

tarta z gruszkami4

tarta z gruszkami5