Seromakowiec idealny na święta

Testy przedświąteczne trwają. Testuję przepisy, by na Święta zabłysnąć wyjątkowymi smakami. Miał być sernik, ale chciałam zrobić coś innego, coś więcej. Tak oto powstał seromakowiec.

Składniki na ciasto kruche:

1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru pudru

1 żółtko

125 g masła

szczypta soli

Składniki na masę makową:

1 puszka masy makowej z bakaliami Helio

3 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę serową:

1 kg sera twarogu

4 jajka

1,5 szkl cukru pudru

100 g masła

1 budyń śmietankowy

Ze składników na ciasto kruche zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je. Tortownicę (28 cm lub 30 cm średnicy – wybierzcie dużą tortownice lub prostokątna blachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut.

Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową.

1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam.

Zabieram się za masę serową.

Ser mielę 2-3 razy w zależności jaki mam ser – jeśli bardziej miękki – aksamitny – wystarczy 2 razy – nie używam sera z wiaderka, tylko tego w kostkach lub kupowanego na wagę.

W oddzielnej misce miksuję białka. Odstawiam je na chwilę.

W mikserze ucieram masło z cukrem dodaje po 1 żółtku. Następnie dodaję twaróg, budyń i łączę ze sobą. Na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam.

Na ciasto kruche wykładam masę makową, na nią masę serową.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.