Placki z cukinią

Warzywa sezonowe to najlepszy pomysł na obiad. Chętnie korzystam z propozycji sklepów, które kuszą promocjami 🙂 Gdy mam okazję kupić cukinię w dobrej cenie nie waham się ani chwili. Placki z cukinii znikają ze stołu w kilka chwil. Polecam.

 

Składniki:

2 średnie cukinie

1 duży ziemniak

1/4 cebuli pokrojonej w drobną kostkę

2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę

sól

pieprz

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 jajka

garść posiekanej natki pietruszki

5 łyżek mąki

olej do smażenia

Cukinię myję, nie obieram ze skórki, tylko odcinam końcówki. Trę cukinię na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka obieram ze skórki, również ścieram na tarce.

Umieszczam starte warzywa w misce, dodaję pozostałe składniki.

Dodaję więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.

Masa ma być gęsta.

Smażę placuszki na oleju. Wychodzi około 15 placuszków.

Podaję z serem:

30 dag sera baiłego

3 łyżki śmietany 18%

2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę

1 duży ogórek – obrany ze skórki, starty na tarce o dużych oczkach

sól do smaku

Z powyższych składników robię serek z którym podaję placki. Taki sam serek robię do grilla. Polecam. Fantastycznie smakuje.

 

placki