Pizza z prosciutto, pomidorami i rukolą

Domowa pizza? Idealna, zawsze 🙂

Składniki:

prosciutto

pomidorki koktailowe

rukola

kulka mozarelli

 

Ciasto:

2 szkl. mąki

750 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

25 g drożdży

1 łyżka oliwy

Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.

Po tym czasie przekładamy ciasto do blachy do pieczenia pizzy.

pizza_m

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów bez skórki

2 małe ząbki czosnku

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki tymianku suszonego

1/3 łyżeczki oregano suszonego

1/3 łyżeczki suszonej bazylii

szczypta świeżo mielonego suszonego chilli

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku (pomidory z puszki pozbawiamy nadmiaru płynu). Chwilę dusimy (około 15 minut). Blendujemy.

Wykładamy sos na ciasto.

z pomidorami_male

 

Na sos pomidorowy układamy prosciutto, pomidorki, mozarellę.

pizza2_male

Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Po upieczeniu dodajemy rukolę.

p2_m