Pierożki wonton z sosem teriyaki

Mąż sobie zażyczył 🙂

Jak on coś czasem wymyśli… 😉

 

Składniki na ciasto:

50 g mąki ryżowej

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

175 ml gorącej wody

Wszystkie składniki łączymy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy krążki.

 

Składniki na farsz:

200 g mięsa wieprzowego mielonego

200 g surowych krewetek – oczyszczonych, pokrojonych drobno

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

1 łyżka oleju sezamowego

1 garść posiekanej kolendry

Wszystkie składniki mieszamy. Na krążki układamy kulki z 1 łyżeczki mięsa. Zawijamy pierożki w kieszonki.

Do garnka wlewamy wodę, nakładamy naczynie do gotowania na parze. Do naczynia wkładamy krążek papieru śniadaniowego podziurawionego wykałaczką. Układamy pierożki na krążku papieru gdy już gotuje się woda.

Gotujemy na parze przez 7-8 minut. Wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą i polewamy sosem teriyaki.

 

wonton5

wonton3

wonton2

wonton1