Pasztet z soi

Czy zawsze musi być mięso?

Hm… nie będę ukrywać, że byłabym szczęśliwsza.

Niestety nie jestem w stanie odmówić sobie mięsa.

Czasami jednak robię coś, co można nazwać prawie wegetariańską potrawą 🙂

Składniki:

1 szklanka soi

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szczypta oregano

1 szczypta kminku

1 szczypta curry

Do garnka z wodą wsypuję soję. Dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, sól, pieprz, liść laurowy, ziela angielskie, curry, oregano i kminek. Gotuję przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewając trochę wody.

Gdy soja zrobi się miękka, odcedzamy wszystko. Wyjmujemy liść i ziele. Umieszczam soję wraz z marchewką w misce dodaję zeszkloną na oleju cebulę z rozgniecionym czosnkiem i koncentrat.

Blenduję blenderem.

W razie potrzeby dodaję więcej soli, lub pieprzu.

 

pasta_pasztet_m