Pasta z pieczonej papryki i pomidorów

Absolutnie fenomenalna pasta z papryki i suszonych pomidorów z dodatkiem ziół. Doskonała na kanapkę, ale także świetna jako baza pizzy. Sami decydujemy o poziomie ostrości i wyrazistości pasty. Jestem pewna, że znajdziecie swój ulubiony smak komponująć dodatki w różnych proporcjach.

Składniki:

1 czerwona papryka

1 mała cebula czerwona

4 ząbki czosnku

Paprykę przekroiłam na pół, wyjęłam gniazda nasienne, cebulę także przekroiłam na pół, ząbki czosnku obrałam. Wszystko ułożyłam na blasze do pieczenia i piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Upieczone warzywa dodałam do blendera. Dodałam 6 pomidorków suszonych, niewielką garść natki pietruszki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii (nie miałam świeżej – byłaby lepsza), szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wszystko blenduję i gotowe 😉