Passata pomidorowa – szybka smaczna zupa

Składniki:

1 opakowanie passaty Jamar (500g)

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

10 listków bazylii

śmietana 18%

kilka plasterków mozzarelli

sól

pieprz

opcjonalnie bulion drobiowy około 1/2 szkl.

 

Grzanki: bagietka 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku. Bagietkę kroimy na kromki, oliwę z oliwek mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, smarujemy tą oliwą kanapki, pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Grzanki podajemy do passaty.

 

Wykonanie passaty:

W dużym rondelku umieszczamy oliwę, cebulę, czosnek, chwilę dusimy, dodajemy posiekaną bazylię, passatę, trochę wody lub bulionu by rozcieńczyć odrobinę krem. Blendujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz wylewamy passatę, dodajemy 2 plasterki mozzarelli i śmietanę. Podajemy z listkiem świeżej bazylii.

 

passata1

passata2

passata3