Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Wspaniały pomysł na obiad.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

mleko

mąka

soda oczyszczona

1 jajko

2 łyżki oleju

sól, cukier

Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa.

Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.

 

Farsz:

świeży szpinak (1 opakowanie)

ser feta (2/3 kostki)

pół dużej kulki mozarella

pieprz

1 łyżeczka masła

1 łyżka śmietany

2 rozmiażdżone ząbki czosnku

Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany i jeszcze chwilę duszę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest płynna należy ją zostawić na 10 minut po smażeniu.

Wykładam masę na naleśniki i składam naleśnik w trójkącik.

 

Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 rozmiażdżone ząbki czosnku

sól

pieprz

Łączę składniki. Sos wykładam na naleśniki.

 

nalesniki_m