Marcepan

Lubicie marcepan? Sprawdzaliście kiedykolwiek skład marcepanu, który kupujecie w sklepie?

Porównajcie składniki z poniższym przepisem. Tak powinien wyglądać prawdziwy marcepan.

Składniki:

1 3/4 szkl. mielonych migdałów (migdały kupiłam w skorupce, zalałam gorącą wodą, obrałam)

1 szkl. cukru

1/4 szkl. miodu

2 łyżki wody

Cukier, miód i wodę umieszczamy na patelni i doprowadzamy do rozpuszczenia, wrzenia. Dodajemy do zmielonych w rozdrabniaczu migdałów. Chwilę jeszcze mielimy do powstania gładkiej masy.

Wykładamy na folię spożywczą.

Odkładamy do wystygnięcia.

Marcepan można jeść bezpośrednio, lub wykorzystać go do deserów (muffinek, ciast, ciasteczek, tortów)

Można go przechowywać nawet do miesiąca w lodówce.