Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Ci, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam makarony. Jestem od nich uzależniona. Zajadam je pod każdą postacią i najlepiej wiedzą moi bliscy na jak wiele sposobów potrafię je przyrządzać 😉 Dzisiaj w roli głównej tuńczyk i pomidory. A smak samego dania? PETARDA

Składniki:

ulubiony makaron ugotowany al’dente – u mnie spaghetti

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 cebuli

1 garść szpinaku (świeżego)

2 ząbki czosnku

1 niewielka papryka czerwona (lub 1/2 dużej papryki)

kilka pomidorków koktajlowych

posiekana pietruszka

starty parmezan

sól

pieprz

1 łyżeczka masła

odrobina oleju

Na patelnię wrzucam masło, trochę oleju (masło się wtedy tak nie pali), dodaję posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę zmażę. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szpinak i duszę. Gdy szpinak jest już lekko podduszony dodaję tuńczyka bez zalewy. Chwilę duszę. Dodaję puszkę pomidorów, doprawiam solą i pieprzem.

Do sosu dodaję makaron, posypuję wszystko pietruszką i parmezanem. Dodaję kilka pomidorków koktajlowych – uwielbiam połaczenie przesmażonych pomidorów z surowymi.

A teraz czas się przyznać – zjadłam 3 talerze 😉

Pycha