Leczo

Składniki:

1 cukinia

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 cebula biała

30 dag kiełbasy wiejskiej

2 duże dojrzałe pomidory

10 pieczarek

olej

pietruszka – natka

słodka papryka mielona

ostra papryka mielona

koncentrat pomidorowy

pieprz

 

Do garnka wlewam olej. Wrzucam cebulkę pokrojoną w lostkę, chwilę duszę mieszając. Wrzucam obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaję obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Nadal duszę, mieszając.

Cukinię przekrawam na pół, wycinam nasionka. Odkrawam końce. Kroję na plasterki. Wrzucam do garnka.

Papryki kroję w kostkę, także umieszczam w garnku.

Chwilę wszystko duszę. Zalewam wrzątkiem. Dodaję sól.

Pomidory nacinam i sparzam. Obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę, dodaję do garnka.

Chwilę wszystko gotuję.

Dodaję około 1/3 łyżeczki papryki słodkie, szczyptę papryki ostrej, 2 łyżeczki koncentratu, pieprz do smaku.

Na koniec posiekaną natkę pietruszki.

Nie zagęszczam leczo, wolę wersję rosołkową. Ale oczywiście Wy możecie – mąka, zasmażka, śmietana, jak kto woli 🙂

leczo