Krem z dyni

Gdybyście spytali mojego starszego synka na jaką zupę ma ochotę, o każdej porze roku powiedziałby – krem z dyni. I chociaż ja tą zupę wolę robić sezonowo – w okresie jesiennym, to najchętniej sprawiałabym mu tą przyjemność częściej. Ale żeby tak się stało musiałabym pokusić się o plantację całoroczną 🙂

W obecnych naszych warunkach mieszkaniowych jest to jednak niemożliwe.

Składniki:

1/2 dyni

1 cebula

2 łyżki masła

2 marchewki

3 ziemniaki

1 korzeń pieruszki

1/4 selera

sól

pieprz

śmietana 18%

Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam posiekana w kostkę cebulę. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, chwilę duszę. Przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pozostałe warzywa pokrojone w grubszą kostkę. Gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję sól, pieprz, śmietanę i blenduję całość.

Sprawdzam smak, zwykle dodaję jeszcze odrobinę papryki chilli mielonej, bo mój synek lubi pikantne potrawy.

Podaję z groszkami ptysiowymi, lub grzankami pokrojonymi w małe kosteczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *