Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym

Szybki, tani obiadek.

 

Składniki:

8 ziemniaków

250 g sera białego

1 łyżka startego parmezanu

2 jajka

2 łyżki mąki

sól

pieprz

1 garść posiekanej pietruszki

bułka tarta

olej

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, przeciskam przez praskę do ziemniaków. Przekładam ziemniaki do miski, czekam aż wystygną. Mieszam z serem białym, parmezanem, jajkami, solą i pieprzem, dodaję garść posiekanej pietruszki.

Do talerzyka wsypuję bułkę tartą. Zwilżonymi rękami formuję kotlecik, obtaczam w bułce tartej, zmażę na oleju na złoty kolor.

 

Sos:

3 łyżki oleju

cebula

pieczarki

śmietana 18%

Do rondelka wlewam olej. Smażę na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki. Duszę chwilę, solę, pieprzę, dodaję 3 łyżki śmietany 18%.

Smaaaczne 🙂

 

kotlety z ziemniakow