Kapuśniak

Uwielbiam sezonowość.

W sklepach pojawiają się warzywa, które inspirują mnie do przygotowania obiadu.

Dzisiaj znalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: “kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny 🙂

Składniki:

młoda kapusta

30 dag kiełbasy wiejskiej

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera (korzeń)

sól

pieprz

natka pietruszki

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Czekamy aż wodą się zagotuje. Smak kiełbaski przejdzie do wody. Wrzucamy pokrojoną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, selera i pietruszkę. Solimy wodę i gotujemy.

Gdy warzywa są miękkie doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Niby nic a pyszne 🙂

kapusniaczek_m