Galareta – zimne nóżki

Czasami przychodzą takie smaki z lat osiemdziesiątych. Wtedy sięgam po sprawdzony przepis mamy i działam 🙂

2 nogi wieprzowe

1 golonka

2  udka z kurczaka

4 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

 

sól i pieprz

40 g żelatyny

2-3 jajka ugotowane na twardo

ocet do podania

Nogi należy przekroić na pół. Umieścić w garnku razem z golonką, zalać wodą. Dodajemy sól (sporo soli), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Dolewamy wody w razie potrzeby.

Po 3 godzinach wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Wywar przelewamy przez sito. Wywar wstawiamy jeszcze na chwilę na ogień, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę.

Przelewamy wywar do małych miseczek, dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, pokrojone w plastry jajka. Odstawiamy miseczki do wystudzenia, gdy będą chłodne wkładamy je do lodówki.

Podajemy z octem- jeśli ktoś chce może sobie nim polać galaretę.

 

DSC_0069

DSC_0070