Fondue serowe

Idealne serowe to idealna przekąska na cudowny romantyczny wieczór we dwoje. Fantastycznie sprawdza się także podczas spotkań z bliskimi znajomymi – bliskimi, bo nie każdy ma ochotę grzebać widelcem w jednym garnku 🙂

 

Składniki:

30 dag sera Gruyère (grojer)
30 dag sera Ementalera
2 ząbki czosnku
400 ml wytrawnego białego wina
5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
świeżo mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa

 

1 ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze garnka. Drugi ząbek pokroić drobno i wrzucić do garnka.

Wlać do garnka wino i zagotować. Dodać obydwa sery starte na tarce o dużych oczkach.

Gdy ser się rozpuści tworząc gładką szklistą masę, zdjąć garnek z ognia.

Mąkę wymieszać z kirszem i dodać do sera, szybko mieszając.

Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

Garnek stawiamy na podstawce ze świeczką, lub palnikiem. Ser powinien być stale podgrzewany.

Bagietkę pokroić na cząstki, nakłuwać na widelec, maczamy w serze.

Podajemy z białym winem. Ja najbardziej lubię półsłodkie, niemieckie.

Mniam.

fondue