Domowy serek kanapkowy – bardzo kremowy

Absolutna PETARDA. Przepis dostałam od mamy. Serek robi się bardzo prosto, smakuje jak jeden z najbardziej znanych serków na kanapkę.

Składniki:

1 duży jogurt grecki (400g)

1/2 opakowania dużej śmietany 18 % (200g)

szczypta soli

Do dużej miski wrzucamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą, mieszamy- sprawdźmy smak.

Durszlak kładziemy na drugą miskę. Na durszlak układamy pieluchę tetrową lub woreczek materiałowy (ja wykorzystałam woreczek do prania bielizny), wykładamy na pieluchę lub do woreczka masę serową. Zawijamy zawiniątko, lekko uciskamy i pozostawiamy serek na 4-5 godzin. Musi wypłynąć z niego swobodnie woda.

Po tym czasie zawijamy zawiniątko mocniej i układamy na serku talerzyk na na niego układamy ciężar około 1 kg. Ja położyłam 4 kostki masła i ser feta 😉 dało mi około 1 kg. Zostawiamy na całą noc w lodówce pod takim ciężarem. Rano otwieramy zawiniątko i wykładamy ser do pojemnika. Najlepiej gdyby pojemnik miał przykrywkę – możemy wtedy zamknąć serek w lodówce.

Pyszny.