Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli

Mama Uli. Znam ją tylko z opowiadań, ale cokolwiek robi, jakiekolwiek piecze ciasto jest ono wykonane ze sprawdzonego przepisu. Takie jakie lubię najbardziej czyli – “musi się udać”.

 

Składniki:

4 jajka

1 szkl. cukru

3/4 szkl. oleju

2 szkl. mąki

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 jabłka

15 dag orzechów włoskich

15 dag rodzynek

 

Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut – do suchego patyczka.

 

Mama Uli piekła 40 minut ale wykorzystała do pieczenia keksówkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą – tak też polecam 😉

 

cynamonowiec

cynamonowiec1

cynamonowiec2