Curry z soczewicy

Ostatnio do naszej rodziny dołączyła weganka. Uwielbiam tą kobietę. Jest cudowna, wiecznie uśmiechnięta, pozytywnie zakręcona i przez nią – dla niej chętniej sięgnęłam po potrawy bez mięsa. Próbuję nowych smaków, szukam zastępczych składników. Dla niej powstało to curry, ale moja rodzina także się nim zajadała ze smakiem.

Składniki:

1 szklanka soczewicy

1 puszka pomidorów krojonych

1 puszka mleka kokosowego

15 pomidorków koktajlowych

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 cebuli

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1/2 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki curry

1/2 papryczki chilli

2 szklanki wody

świeża kolendra

1 łyżeczka soli

pieprz

W rondelku umieścić kmin, kurkumę, curry, chwilę smażyć na suchej patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i olej – zeszklić. Dodać posiekane chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir. Dodajemy pomidory z puszki, chwilę dusimy. Dodajemy soczewicę, 2 szkl. wody i gotujemy przez 30-40 minut. Gdy soczewica zrobi się miękka dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Chwilę dusimy.

Podajemy z ryżem lub samo. Mniam.