Ciasto czekoladowe

Wspaniałe. Nic więcej nie powiem. Musicie spróbować 🙂

Składniki:

80 g masła

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

1/2 szklanki mleka

2 jajka

150 g (3/4 szklanki) cukru

150 g (1 szklanka) mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej

50 g masła

 

W rondelku na najmniejszym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę gorzką i deserową. Odstawiamy z gazu, wlewamy mleko – mieszamy.

W misce miksujemy jajka z cukrem. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy wąskim strumieniem czekoladę, a następnie mąkę z proszkiem – przesiane przez sito. Miksujemy na najmniejszych obrotach.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zakładamy obręcz.

Wylewamy masę.

Pieczemy 40-45 minut w 175 stopniach. Do suchego patyczka.

 

Polewa: rozpuszczamy masło i czekoladę w rondelku. Polewamy chłodne ciasto.

Szybkie, pyszne.

 

ciasto czekoladowe1

 

ciasto czekoladowe2