Bułki pszenne

Bardzo szybkie, banalnie proste bułeczki pszenne.

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1/4 kostki drożdży (25 g)

1 szkl. ciepłego mleka

1/2 szkl. ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1/2 kostki roztopionego masła

Do plastikowej miski wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże – mieszamy by drożdże się rozpuściły. Odstawiamy przykrywając ściereczką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie plastikowym nożem wykrawamy po kawałku ciasta z miski i formujemy kulki.

Kulki układamy w blasze na pieczenia do pieczenia. Powinno wyjść 12 bułeczek.

Przykrywamy kulki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie nacinam ostrym nożem na pół.

Piekę w 180 stopniach przez 25 minut – do zrumienienia.