Babka marmurkowa

Kto powiedział, że babkę należy jeść, serwować jedynie w święta wielkanocne?

Ja mówię Wam – zawsze 🙂

Bo to bardzo proste ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, czyli coś dla mnie!

Składniki:

4 jajka

1 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 szkl. mąki pszennej

3/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna (250g)

2 łyżki kakao

cukier puder do posypania babki

bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.

Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę.

Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.

Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką.

Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę).

Piekę w 175 stopniach przez 45 minut (do max godziny – należy kontrolować babkę, różne piekarniki różnie pieką )

 

babka_m