Zupa meksykańska

Na zewnątrz zimno, więc sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz jest cudowna, ostra zupa meksykańska.

Składniki:

500 g mięsa mielonego

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 szklanka soi (moczymy ją przez całą noc, później gotujemy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy i ejst gotowa do naszej zupy meksykańskiej)

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól

pieprz

bulion warzywny ok. 2 litry

chilli (ja mam suszone płatki chilli w młynku- ścieram na bieżąco)

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pęczek pietruszki

Na patelni podsmażam posiekaną w kostkę cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodaję mięso mielone i nadal duszę. Gdy mięso się usmaży przekładam je do garnka i zalewam bulionem. Dodaję soję, fasolę, kukurydzę (odcedzone – bez płynu z puszki). Doprawiam solą, pieprzem, chilli, majerankiem, koncentratem pomidorowym. Gotuję około 30 minut. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.

Jest przepyszna.

zupa meks_m