Zupa krem z pieczarek

Lubimy kremy 🙂

A najbardziej lubię je ja.

Mój starszy syn: “Nie będę jadł zupy pieczarkowej – fe”

Po spróbowania pierwszej łyżki zapytał czy zrobiłam wystarczająco dużo żeby mógł wziąć sobie dokładkę 😉

I o to chodzi w zupach krem 🙂 Ukrywam pełnię smaków i wartości odżywcze w małym talerzu przepełnionym smakiem 🙂

Składniki:

10 pieczarek

2 ziemniaki

2 małe marchewki

1 pietruszka korzeń

1 garść pietruszki – natka

1 łyżka masła

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany

sól

pieprz

Na patelnię wrzucam masło, dodaję pokrojoną cebulę. Chwilę smażę, dodaję pokrojone pieczarki, solę..

W tym samym czasie w garnku z wodą (wody tyle by zakryło warzywa) gotuję obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek. Dodaję zawartość patelni. Chwilę gotuję. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Gdy warzywa są miękkie, dodaję śmietanę i blenduję.

Podaję z grzankami i usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek (nadają fajnego smaku)

 

zupe krem z pieczarek