Udka z chrupiącą skórką

Udka z chrupiącą skórką

Wspaniałe. Należy zrobić ich więcej bo znikają w mgnieniu oka 😉

Można podać je do ziemniaczków, frytek, lub jako przekąska maczana w sosie czosnkowym – świetne na imprezę ze znajomymi.

Składniki:

2 kg udek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2 ząbki rozmiażdżonego czosnku

przyprawa do kurczaka – ja użyłam kurczak złocisty (około 1/2 łyżeczki)

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

papryka słodka i ostra wg uznania

olej do smażenia

Mięso posolić. Składniki umieszczam w dużym worku (proszek d pieczenia, czosnek, przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę). Dodaję udka, mieszam udka w wodku obracając worek na wszytskie strony.
Smażę udka kilka minut na każdej stronie, układam w naczyniu żaroodpornym tak aby były obok siebie (użyłam 2 naczyń żaroodpornych). Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.

udka z chrupiącą

Comments are closed.