Tort chałwowy

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

250 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

250 g chałwy waniliowej

 

dodatkowo

około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu

dżem porzeczkowy

1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty

do ozdoby- opcjonalnie małe beziki

 

Wykonanie biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie 🙂

To działa – poważnie 🙂

 

Wykonanie masy:

Do miski wlewamy śmietanę – kiksujemy. Dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę. Wszystko razem miksujemy.

 

Biszkopt przekrawamy na 3 krążki.

Układamy następująco:

biszkopt- nasączamy herbatą

smarujemy dżemem porzeczkowym

dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę

biszkopt- nasączamy herbatą

smarujemy dżemem porzeczkowym

dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę

biszkopt

cały tort smarujemy resztą kremu- boki i wierzch

100 g chałwy kruszymy i posypujemy po bokach – przyklejamy ręką, posypujemy wierzch.

Ozdobiłam dodatkowo małymi bezikami.

 

IMG_5030