Torcik truskawkowy – szybki, pyszny

Torcik truskawkowy – szybki, pyszny

Wspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend.

Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi 🙂

Potrzebujemy:

truskawki (około 20 szt)

galaretka truskawkowa

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

 

Masa:

1 opakowanie śmietany 30% (330 ml)

1 małe opakowanie serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody

Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy dalej.

Wrzucamy truskawki w kawałkach (ja każdą truskawkę kroiłam na 4 części – dodałam około 10 truskawek)

 

 

Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu 🙂

Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt)

Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę.

Chłodzę kilka godzin.

 

Ten torcik jest MEGA.

trot1

trot2

Comments are closed.