Słodko – słone ciasto – obłędne

Słodko – słone ciasto – obłędne

To ciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym.

Musicie spróbować.

Składniki:

1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5

1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła)

1 duże opakowanie petitków

1 duże opakowanie krakersów

 

Ciemny biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

4 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier nadal miksując. Masa powinna być jasna puszysta. Dodajemy po 1 żółtku (4 żółtka) wciąż miksując. Dodajemy 3 łyżki mąki, kakao i proszek do pieczenia- mieszamy powoli rózgą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę. Pieczemy przez 20 minut.

 

Krem:

1 l mleka

4 jajka

10 łyżek cukru

2 cukry waniliowe

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła – w temperaturze pokojowej

Mleko grzejemy w dużym garnku.

W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę zwykłą i ziemniaczaną.

Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy masę z naczynia, szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło. Miksujemy mikserem, lub mieszamy mocno łyżką (dobrze gdyby ktoś mógł potrzymać garnek, masa wymaga szybkiego mieszania, a to nie będzie łatwe) Masa powinna być gęsta.

 

Krem tiramisu:

130 g śmietany 30% – schłodzonej

1 mały serek mascarpone

50 g cukru pudru

Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy.

 

Biszkopt wykładamy z formy, usuwamy papier do pieczenia, wkładamy z powrotem do formy.

Na biszkopt wykładamy 1/2 kremu (tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami do góry), na petitki reszta kremu. Na krem krakersy do góry nogami, na krakersy masa krówkowa, masa mascarpone i na masę mascarpone starta gorzka czekolada.

Wkładamy ciasto z całą formą do lodówki na kilka godzin. Kroimy w formie.

Ja użyłam formy która wygląda jak tortownica kwadratowa. Bardzo wygodna do robienia tego ciasta.

Rysunek poglądowy warstw w tym ciasteczku 🙂

ciasto - konstrukcja

 

Pracochłonne ale obłędne. Polecam.

ciacho mega

Comments are closed.