Sernik z suszonymi morelami

Sernik z suszonymi morelami

Wspania艂y, delikatny, nie za s艂odki. Polecam 馃檪

 

Sk艂adniki:

1 kg twarogu (ja u偶y艂am prawdziwego sera – nie mielonego, dzi臋ki temu sernik mia艂 przyjemne grudki – ma偶 tak lubi)

250 g mi臋kkiego mas艂a

6 jajek

1 i 1/3 szkl cukru pudru

1 艂y偶ka cukru z wanili膮 (lub聽cukier waniliowy)

150 ml 艣mietanki 36%

2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej

1 opakowanie suszonych moreli Helio (150g)

 

Mas艂o zmiksowa膰 na puszyst膮 mas臋. Dodawa膰 po 1 偶贸艂tku i po 1 艂y偶ce cukru pudru, ca艂y czas miksuj膮c. Dodawa膰 stopniowo rozdrobniony ser, nast臋pnie cukier z wanili膮, 艣mietank臋 i m膮k臋 ziemniaczan膮. Miksujemy ju偶 na ma艂ych obrotach.

Na koniec dodajemy ubite na sztywno bia艂ka jaj i posiekane na drobno suszone morele.

Delikatnie mieszamy.

Tortownic臋 smarujemy mas艂em, wysypujemy bu艂k膮 tart膮. Wyk艂adamy mas臋 serow膮.

Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Gdy minie czas, uchylamy delikatnie piekarnik, zostawiamy sernik do ca艂kowitego wystudzenia.

 

sernik

 

sernik2

 

sernik4

sernik3

Comments are closed.