Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie

Cudowny wilgotny sernik ze słonym karmelem. Na fantastycznym spodzie z kruchych ciasteczek. Niebo.

Składniki:

250 g kruchych ciasteczek – ja dałam petitki

50 g masła

Ciastka kruszymy, dodajemy miękkie masło, ugniatamy ręką lub miksujemy. Masło musi połączyć się z ciastkami by powstało ciasto – będzie kruche rozlatujące się. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana.

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka- do serników

400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna

2 jajka

3 żółtka

szczypta soli

Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję jeszcze chwilę.

Wykładam masę serową na spód z ciasteczek i piekę przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.

Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem.

Słony karmel:

4 łyżki białego cukru

1/4 szklanki wody

8 łyżek śmietanki 30% lub 36%

2 łyżki masła

1/4 łyżeczki soli

Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu do czasu poruszę rondelkiem. Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor dodaję wodę – uwaga będzie pryskać. Mieszam i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Po około 1 minucie dodać śmietankę – gotować tak około 4 minut po tym czasie dodać masło i sól. Nadal mieszać. Jeśli są grudki można przelać karmel przez sito.

Polewamy ciepłym – nie gorącym karmelem sernik.

artykuł sponsorowany

sernik1

sernik2

sernik3