Rosół królewski

Rosół królewski

Niedziela = rosół. Kiedyś robiłam ten rosół bardzo często.

Nie wiem dlaczego robię go tak rzadko, przecież jest taki pyszny.

Składniki:

2 udka

3 marchewki

2 pieruszki

1/4 selera

1 por

1 cebula

4 ząbki czosnku

garść posiekanej pietruszki

makaron gwiazdeczki

2 łyżki kaszy manny

1 jajko

sól

pieprz

Rosół gotuję jak zwykle. Do zimnej wody wkładam mięso i gotuję przez 1 godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki.

W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki.

Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym.

Podaję rosół z kulkami i makaronem gwiazdeczki.

rosol1

rosol2

Comments are closed.