Risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 laska kiełbasy chorizo

4 pomidory

1/2 cebuli

1 płaska łyżeczka papryki wędzonej

świeżo zmielony pieprz

2 kieliszki białego półwytrawnego wina

500 ml bulionu warzywnego

1 cukinia

parmezan

natka pietruszki

olej

1-2 szkl ryżu

Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy sparzone, posiekane bez gniazd nasiennych i skórki – pomidory. Chwilę smażymy, dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Dolewamy 2 kieliszki wina. Chwilę smażymy by wino odparowało.Doprawiamy wędzoną papryką.

Dodajemy ryż i zalewamy wszystko bulionem.

Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut (aż ryż zmięknie).

Podajemy z natką pietruszki i wiórkami parmezanu.

 

risotto1

 

risotto2