Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE

Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE

Wspaniałe. Znikają w mgnieniu oka 😉

Składniki:

Ciasto parzone

2 szkl wody

1 kostka masła (200 g)

2,5 szkl mąki pszennej

8 jaj

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ,masło. Rozpuszczamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę, odstawiamy do wystudzenia.

Włączamy piekarnik na 190 stopni.

Przygotowujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia – ja użyłam 3.

Gdy ciasto jest letnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wygniatamy ciasto – wielkości orzecha włoskiego – ciasto urośnie.

Pieczemy przez 20-25 minut.

 

Krem:

1 litr mleka

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

6 jajek

1-2 laski wanilii

Mleko gotujemy w garnku. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i same laski też. Wyjmujemy laski wanilii.

Jajka ucieramy z cukrem w dużej misce, (albo najlepiej w garnku, który będziemy mogli później postawić na gazie) na gładką masę, dodajemy mąkę.

Do masy jajecznej wlewamy mleko – cały czas mieszając. Wstawiamy masę na gaz i gotujemy aż trochę zgęstnieje- uwaga żeby się nie przypaliła.

Odstawiamy krem do wystudzenia.

Gdy ptysie i krem ostygną za pomocą szprycy wtłaczamy krem do ptysia.

Są mega !

ptysie

ptysie2

Comments are closed.