Pizza z serowymi boczkami

Składniki:

sos pomidorowy- użyłam gotowego

salami

czarne oliwki

mozarella w kulce

ser gouda lub edamski

mozarella w kawałku

 

Ciasto na pizzę:

2 szkl. mąki

750 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

25 g drożdży

1 łyżka oliwy

Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.

Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem.

Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka paseczki pokrojonej mozzarelli. Zaklejam mozzarellę.

Piekę na formie do pizzy przez około 20 minut (piekarnik nagrzany do 170 stopni)

 

DSC_0737