Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Wszyscy robili a ja jeszcze nie, wi臋c sobie wydzierga艂am 馃槈 Ciasto idealne by podzieli膰 si臋 nim z przyjaci贸艂mi, tak by艂o w tym przypadku – podzielone, rozdane, zjedzone – wszyscy szcz臋艣liwi.

Ciasto zaczynam od bezy, p贸藕niej ciasto kruche i ca艂a reszta.

Beza z migda艂ami:

3 bia艂ka, w temperaturze pokojowej

150 g drobnego cukru do wypiek贸w

2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej

2 艂y偶ki聽p艂atk贸w migda艂贸w

Bia艂ka umie艣ci膰聽na sztywno, dodawa膰 stopniowo cukier, 艂y偶ka po 艂y偶ce, piana powinna by膰 b艂yszcz膮ca. Pod koniec ubijania doda膰 m膮k臋 ziemniaczan膮.

Form臋 w kt贸rej b臋dziemy piec ciasto kruche i przygotowywa膰 finalnie ciasto odwracamy do g贸ry dnem, smarujemy mas艂em, wyk艂adamy papierem do pieczenia, uk艂adamy mas臋 bia艂kow膮 (w prostok膮t) posypujemy p艂atkami migda艂贸w. Pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzin臋. Studzimy j膮, delikatnie przek艂adamy na blat, bo potrzebujemy formy – blachy na ciasto kruche.

 

Sk艂adniki na ciasto kruche:

3 偶贸艂tka

30 g cukru pudru

1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego

150 g m膮ki pszennej

100 g mas艂a

Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 sch艂odzone. Siekamy ze sob膮 wszystkie sk艂adniki, szybko zagniatamy, robimy kulk臋, zawijamy w foli臋 i umieszczamy w lod贸wce na 60 minut.

Po tym czasie ciasto wyk艂adamy na brytfann臋 posmarowan膮 mas艂em i wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.

Mo偶emy je rozwa艂kowa膰 na stolnicy i prze艂o偶y膰 nawet w kawa艂kach, bo b臋dzie si臋 rozrywa艂o bo b臋dzie do艣膰 cienkie.

 

 

Ja dodatkowo w brytfannie na papierze wa艂kuj臋 ciasto ma艂ym wa艂eczkiem do pizzy, lub szklank膮 posypan膮 m膮k膮. Tak 偶eby ciasto by艂o r贸wnomiernie roz艂o偶one w brytfannie.

Ponownie nale偶y sch艂odzi膰 ciasto w lod贸wce przez oko艂o 30 minut. Przed samym pieczeniem ponak艂uwa膰 widelcem.

Piec w temperaturze 190 – 200潞C przez oko艂o 15 – 20 minut a偶 b臋dzie z艂ote. Wystudzi膰.

 

Galaretka z malinami:

800 g mro偶onych malin

3 malinowe galaretki (takie na 500 ml wody)

3,5聽szklanki wrz膮cej wody

Do garnka wlewam wrz膮c膮 wod臋, wsypuj臋 galaretki, mieszam. Dodaj臋 mro偶one maliny, mieszam. Maliny szybko oddadz膮 sw贸j ch艂贸d i galaretka st臋偶eje.

Wyk艂adamy t臋偶ej膮c膮 galaretk臋 na ostudzone, kruche ciasto, wyg艂adzamy wierzch, umieszczamy ciasto w lod贸wce.

Robimy krem.

 

Krem 艣mietankowy z wanili膮:

500 ml sch艂odzonej 艣mietany 36%

250 g serka mascarpone, sch艂odzonego

3 艂y偶ki cukru pudru

1 艂y偶eczka聽ekstraktu waniliowego

 

 

 

Miksujemy wszystkie sk艂adniki do uzyskania g臋stego kremu.

Krem wyk艂adamy na galaretk臋 z malinami, wyg艂adzamy wierzch, uk艂adamy bez臋.

Wyk艂adamy ciasto do lod贸wki – najlepiej na ca艂膮 noc, ale ju偶 po 2 godzinach mo偶emy je podawa膰.

malinowa chmurka1

malinowa chmurka2

malinowa chmurka 4

malinowa chmurka3

Comments are closed.