Makowiec japoński

Nie wiem dlaczego to ciasto ma taką przewrotną nazwę. Ale gdy jej używam oczywiste jest, że czeka mnie maraton po sklepach w poszukiwaniu jabłek – szara reneta i niebieskiego maku, bo tylko dzięki dobrze dobranym składnikom japoński będzie tak dobry jak ten, który robi moja teściowa.

Składniki:

1 margaryna

9 jajek

30 dag maku- zmielonego przez maszynkę 3 razy

45 dag cukru

60 dag jabłek- szara reneta

9 łyżek kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag rodzynek

15 dag orzechów włoskich – posiekanych

1 łyżeczka cukru waniliowego

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy mak, jabłka starte na tarce- na grubych oczkach, ucieramy dalej. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Dodajemy bakalie i proszek do pieczenia  i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ostygnięty placek polewamy rozpuszczoną czekoladą, możemy posypać płatkami migdałów.