Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Gdy mam ochotę zrobić obiad na szybko, lub nie mam ochoty robić go wcale, wybieram przepisy sprawdzone. Danie które mogę wyczarować w 20 minut to danie idealne. Takim jest makaron ze szpinakiem i śmietankowym sosem.

Składniki dostępne w osiedlowym sklepiku, więc gdy mam lenia szybko kompletuję wszystko czego potrzebuję.

Składniki:

makaron spaghetti

szpinak świeży

1 łyżka masła

3/4 kostki sera feta

250 ml śmietany 18%

sól

świeżo zmielony pieprz

3 ząbki czosnku

parmezan

Makaron gotuję w osolonej wodzie.

Szpinak dokładnie myję. Na patelnię wrzucam łyżkę masła i szpinak. Chwilę duszę czekając aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pokrojoną fetę. Czekam aż się rozpuści. Wciskam na patelnię czosnek, dodaję śmietanę. Duszę przez około 10 minut. Sprawdzam smak. W razie potrzeby doprawiam solą (chociaż danie będzie słone, dzięki fecie), dodaję świeżo zmielony pieprz.

Podaję z parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *