Lecho

Lecho

Danie idealne o tej porze 馃檪

Warto wi臋c korzysta膰 i je艣膰, smakowa膰, pr贸bowa膰 馃槈

Sk艂adniki:

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 偶贸艂ta papryka

1 zielona papryka

1 cebula

250 dag kie艂basy – ja u偶y艂am wiejskiej – daje ogrom smaku

3 pomidory

50 ml passaty pomidorowej

s贸l

pieprz

papryka s艂odka lub ostra – opcjonalnie

olej

Na dno garnka wlewam dos艂ownie 1 艂y偶k臋 oleju, dodaj臋 pokrojon膮 w kawa艂ki kie艂bas臋 i posiekan膮 w kostk臋 cebul臋. Gdy kie艂basa ju偶 si臋 troch臋 podsma偶y oddaj膮c sw贸j t艂uszczyk, dodaj臋 pokrojone w kostk臋 kolorowe papryki. Chwil臋 tak dusz臋.

W tym czasie nacinam pomidory i umieszczam je we wrz膮tku. Pozbywam si臋 sk贸rki i nasion. Sam mi膮偶sz wrzucam do garnka. Dusze tak przez 20 minut. Dodaj臋 2聽szkl wody, passat臋, s贸l, pieprz i papryk臋 s艂odk膮 lub ostr膮 do smaku. Je艣li wolicie bardziej rzadkie lecho dodajcie wi臋cej wody 馃槈

Mniam

 

lecho1

lecho

P.S.

To moje „lecho” to oczywi艣cie leczo ale przez „ch”.

To pewnego rodzaju prowokacja 馃槈

Okazuje si臋 bowiem, 偶e gotuj臋 tu sama, wrzucam te przepisy sama, 偶ywej duszy, komentarza, like jak na lekarstwo 馃槈

Pomy艣la艂am, 偶e jak pobawi臋 si臋 ciut nazw膮 to mo偶e tu kto艣 zajrzy 馃槈

艢ciskam wszystkich kt贸rzy dotarli do tego miejsca i znaj膮 histori臋 Lecha 馃槈

Lecho t艂um. (lecs贸, leczo) 馃槈

Wiecie dlaczego jeszcze lecho? bo nie jad艂am nigdy oryginalnej w臋gierskiej potrawy, nawet nie wiem czy jest podobna w smaku do mojego tworu, wi臋c jak mog艂abym nazywa膰聽lecs贸 co艣 co by膰 mo偶e nim nie jest? Wi臋c od imienia s艂awnego Lecha moje Lecho dla wszystkich 馃槈

Lechowi smakowa艂o 馃槈

Comments are closed.