Kuskus z warzywami

Od jakiegoś czasu staram się gotować bardziej zdrowo, mniej kalorycznie. Warzywa zagościły dumnie na naszym stole, grają teraz pierwsze skrzypce. Biały chleb ustąpił miejsca razowemu z ziarnami, ziemniaki odeszły do lamusa, a słodycze, słodkie napoje i wino do obiadu zastąpiła po prostu woda.

Trochę cierpię, bo bardzo lubię jeść, czasami także kalorycznie 😉 ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna już tuż, tuż…

Składniki:

1 szkl kaszy kuskus

1 szkl wody przegotowanej

szczypta soli

1/2 brokuła

6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy w ziołach

1 cukinia

posiekana natka pietruszki

2 łodygi selera naciowego

pieprz

Brokuł gotuję w osolonej wodzie.

Kuskus umieszczam w rondelku i zalewam wrzącą wodą, dodaję szczyptę soli mieszam, przykrywam i odstawiam na 5 minut.

Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone w kostkę cukinię i pokrojonego w plasterki selera. Chwilę duszę. Dodaję ugotowanego w osolonej wodzie brokuła. Chwilę łączę smaki.

Dodaję warzywa do kuskusa. Wszystko mieszam. Posypuję pietruszką

kus1