Kremowa zupa serowa z mascarpone

Kremowa zupa serowa z mascarpone

Pyszna, delikatna, szybka do zrobienia 馃檪

Sk艂adniki:

2 ma艂e ziemniaki

kawa艂ek selera – korze艅 – wielko艣ci ma艂ego ziemniaczka

1 marchewka

s贸l

pieprz

1 czubata 艂y偶ka serka mascarpone

1 艂y偶ka 艣mietany 18%

150 g serka topionego 艣mietankowego

1 艂y偶ka startego parmezanu

szczypiorek

bagietka

oliwa z oliwek

2 z膮bki czosnku

3 listki bazylii

1/2 cebula

 

W garnku z wod膮 gotuj臋 obrane i pokrojone w kawa艂ki – ziemniaki, marchewk臋, selera, wrzucam te偶 1 z膮bek czosnku.

Na patelni z 1 艂y偶k膮 oliwy sma偶臋 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaj臋 do garnka z warzywami. Sol臋 troch臋 wod臋. Gdy warzywa s膮 mi臋kkie dodaj臋 serek topiony, blenduj臋. Chwil臋 gotuj臋.

Dodaj臋 mascarpone, 艣mietan臋 i parmezan. Blenduj臋. Doprawiam do smaku sol膮 i pieprzem.

Bagietk臋 kroj臋 na kromeczki. W kubku mieszam 2 艂y偶ki oliwy z oliwek, rozmia偶d偶ony czosnek i posiekan膮 bazyli臋. Smaruj臋 oliw膮 czosnkowo-bazyliow膮 kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – oko艂o 10 min 180 stopni. Podaj臋 kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem.

zupa serowa

Comments are closed.