Klopsiki w sosie pomidorowym

Ulubione danie mojego młodszego synka. Sam degustował podczas gotowania czy smak jest taki jakiego oczekuje 🙂

Mój mały kucharz 🙂

Składniki:

4 łyżki mąki

olej do smażenia

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 marchewka

1/4 pietruszki korzeń

garść natki pietruszki

1/2 kostki rosołowej

2 łyżki śmietany

1 łyżka mąki

 

Składniki na klopsiki:

500 g mięsa mielonego

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

1/4 posiekanej cebuli

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Wszystkie składniki na klopsiki mieszam. Rękami zmoczonymi w wodzie formuję kulki i obtaczam je w mące. Smażę na oleju z każdej strony.

 

W małym garnku, lub rondelku gotuję wodę, dodaje kostkę rosołową i starte na tarce o dużych oczkach – marchewkę i pietruszkę. Dodaję podsmażone klopsiki, chwilę gotuję na małym ogniu. Wywar powinien przykrywać pulpeciki jeśli tak się nie dzieje obracam je. Doprawiam wywar solą i pieprzem. Dodaję koncentrat. W oddzielnym kubeczku mieszam mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami. Sos nam się zagęści. Dodaję natkę pietruszki. Podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

 

klopsiki