Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

W zasadzie to eksperyment, ale ca艂kiem udany 馃槈 Smaczny ketchup – ciut inny ni偶 ten kt贸ry spo偶ywamy na co dzie艅.

Sk艂adniki:

2 du偶e聽cukinie

2 cebule

1/2 艂y偶eczki soli

1 1/2 szkl聽cukru

1聽艂y偶eczka papryki s艂odkiej

1 艂y偶eczka papryki ostej

1 s艂oiczek koncentratu pomidorowego

1/2 szkl. passaty

1/2 szkl octu 10%

Cukini臋 obra膰, wyj膮膰 gniazda nasienne, zetrze膰 na tarce o grubych oczkach. Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋. Posoli膰 cukini臋 z cebul膮, zostawi膰 na ca艂膮 noc.

Rano odcisn膮膰 wod臋. Doda膰 cukier i gotowa膰 na ma艂ym ogniu od czasu do czasu mieszaj膮c. Gotowa膰 20 minut.

Doda膰 papryk臋 s艂odka i ostr膮, koncentrat, passat臋, ocet i gotowa膰 przez 15 minut. Zblendowa膰 i wk艂ada膰 do s艂oiczk贸w. Szczelnie zamkn膮膰 i obr贸ci膰 do g贸ry dnem.

Nie trzeba pasteryzowa膰.

kethup z cukinii

Comments are closed.