Fasolka po breto艅sku

Fasolka po breto艅sku

Klasyk, ale jaki dobry 馃檪

Sk艂adniki:

fasola „Pi臋kny Ja艣” (ja u偶y艂am oko艂o 400 g)

2 laski kie艂basy (ja doda艂am kie艂bas臋 z Soko艂owa z babcinek spi偶arni)

1 cebula

1 puszka pomidor贸w pokrojonych

3 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego

1 du偶y, lub 2 mniejsze z膮bki czosnku

ziele angielskie

li艣膰 laurowy

s贸l

艣wie偶o zmielony pieprz

2 艂y偶eczki suszonego majeranku

olej

Fasol臋 wk艂adam do garnka i zalewam wod膮 tak by woda zakry艂a fasol臋 w ca艂o艣ci i by dodatkowo聽by艂o jeszcze oko艂o 3 cm wody nad poziom fasoli, dodaj臋 1 艂y偶eczk臋 soli. Odstawiam fasol臋 na noc by si臋 namoczy艂a – fasola wypije wod臋.

Nast臋pnego dnia fasol臋 odcedzam i przek艂adam do nowego garnka, zalewam wod膮, dodaj臋 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe, gotuj臋 przez 1,5 godziny.

Na patelni na niewielkiej ilo艣ci oleju i wrzucam posiekan膮 w kostk臋 cebul臋, podsma偶am. Gdy cebula troch臋 si臋 podsma偶y dodaj臋 pokrojon膮 w kostk臋 kie艂bas臋 (ja wol臋 obra膰 j膮 ze sk贸rki). Dodaj臋 do garnka z fasol膮, nadal gotuj臋 – oko艂o 30 minut. Dodaj臋 pomidory z puszki i gotuj臋 jeszcze przez 15 minut. Nast臋pnie dodaj臋 koncentrat pomidorowy, doprawiam sol膮, 艣wie偶o zmielonym pieprzem, dodaj臋 majeranek. Jeszcze chwil臋 gotuj臋. Podaj臋 posypan膮 natk膮 pietruszki.

Najlepiej smakuje nast臋pnego dnia.

Pilnujcie swojego grochu- m贸j by艂 do艣膰 twardy, dlatego gotowa艂am go 1,5 godziny i p贸藕niej jeszcze chwil臋 dodaj膮c pozosta艂e sk艂adniki. Dobrze gdyby groch si臋 nie przegotowa艂, by膰 mo偶e Wasz b臋dzie potrzebowa艂 kr贸tszego czasu gotowania.

fasolka1

Comments are closed.