Ciasto bounty

Ciasto bounty

Obłędnie czekoladowe, z genialnym kokosem. Jest tak boskie, że mąż nie mógł się opanować i zjadł kilka kawałków, mimo, że miało być prezentem dla koleżanki. Takim przeprosinowym, bo zawiniłam i winy chcę swoje teraz odkupić. A teraz czym przeproszę? Może uda mi się kawałek uratować przed moim domowym wyjadaczem słodkości 😉

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

2 niepełne szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki sody oczyszczonej

50 g kakao

2 niepełne szklanki drobnego cukru do wypieków

175 g masła

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1/3 szkl kwaśnej śmietany (około 80 ml)

1/2 szkl wrzącej wody

175 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do malaksera wkładamy mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Powoli dolewamy wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypujemy czekoladowe drobinki i mieszamy.

Wykładamy połowę ciasta do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Nadzienie kokosowe:

1 białko

2/3 szkl cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g wiórków kokosowych

50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białko ubić na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier puder (po łyżce) i dalej miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wiórki i śmietanę. Mieszamy wszystko łyżką.

Z masy kokosowej formujemy wałeczek i układamy go w keksówce na wyłożonej masie czekoladowej.

Możemy też zrobić kilka krótszych wałeczków – będzie łatwiej je układać. Przykrywamy kokos resztą czekoladowego ciasta.

Pieczemy w 160 stopniach przez 65 minut lub do tzw. suchego patyczka

 

Polewa czekoladowa:

80 ml śmietany kremówki 36%

80 g gorzkiej czekolady

W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, zdjąć z palnika i wrzucić rozdrobnioną czekoladę. Chwilę mieszać, odczekać aż ostygnie.

 

Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

 

bounty1

bounty2

bounty3

Comments are closed.