Boczek pieczony – idealny na kanapkę

Boczek pieczony – idealny na kanapkę

Wspaniały, smaczny, szybki w przygotowaniu, zaledwie kilka składników.

Boczuś pieczony.

Składniki:

1 kg boczku bez skóry i kości

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku suszonego

1/2 łyżeczki soli

 

Boczek myję, osuszam, nacieram solą, czosnkiem, majerankiem – roztartym w dłoniach. Boczek przekładam do naczynia zamykanego – może być po prostu plastikowy pojemnik. Wstawiam do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjmuję boczek, umieszczam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Smakuje świetnie cieplutki (tylko tłuszczyk z niego wypływa). Po kilku godzinach w lodówce staje się zwarty i lepiej się go kroi.

Mistrzowski 🙂

Świeżo upieczony

boczek pieczony3

boczek pieczony2

boczek pieczony1

Po kilku godzinach w lodówce 🙂 najlepszy do krojenia na kanapeczkę.

Chociaż na świeżo-cieplutki też był super 🙂

boczek2

Comments are closed.