Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami

Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami

Wszyscy maj膮 bez臋, mam i ja 馃檪

Sk艂adniki:

Beza:

7 bia艂ek

300 g cukru

1 艂y偶ka soku z cytryny

szczypta soli

Do miski wbijamy bia艂ka, dodajemy szczypt臋 soli. Miksujemy do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny. Beza powinna by膰 sztywna i b艂yszcz膮ca to znak, 偶e jest gotowa.

Piekarnik nastawiamy na 140 stopni.

Na dw贸ch blaszkach wy艂o偶onych papierem do pieczenia rysujemy okr臋gi. Mo偶emy je odrysowa膰 od du偶ego talerza.

Bez臋 rozk艂adamy w okr臋gu ok 1 cm od brzegu linii.

Pieczemy w 140 stopniach przez 15 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperatur臋 do 120 stopni – suszymy bez臋 przez 1 godzin臋 i 15 minut.

 

Krem:

1 szklanka 艣mietany 30%

250 g serka mascarpone

Miksujemy 艣mietan臋, dodajemy serek. Chwil臋 jeszcze miksujemy.

 

Upieczon膮 bez臋 studzimy. Uk艂adamy j膮 na talerzu lub paterze, nak艂adamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki.

P贸藕niej druga beza, krem i truskawki w po艂贸wki

 

Wspania艂y deser.

 

beza

Comments are closed.